Jedną z podstawowych przyczyn występowania i stopnia nasilenia stresu oksydacyjnego są niedobory w dietach krów mlecznych wielu składników istotnych z punktu widzenia odporności immunologicznej, m.in. selenu, cynku i miedzi, a także witamin C, A i E oraz β-karotenu. Większość spośród nich jest częścią układu antyoksydacyjnego w organizmie krowy. Obok zachwiania równowagi hormonalnej przyczyną zatrzymania łożyska są właśnie niedobory mineralno-witaminowe podczas zasuszenia. Krowy mają biologicznie obniżoną odporność zaraz po porodzie, a powód takiego stanu rzeczy nie jest jeszcze poznany. Z tego powodu należy w tym okresie jak najbardziej ograniczyć negatywny wpływ czynników stresujących, tak by dodatkowo nie obciążać ich układu immunologicznego.
Żywienie oborowe oparte na paszach objętościowych z małym udziałem pasz zielonych lub stosowaniem kiszonek niskiej jakości może wpłynąć na deficyty witaminy E, ważną rolę odgrywa więc jej suplementacja. Extramin jest bardzo dobrym źródłem witaminy E, ponieważ może zawierać aż 154 mg/kg naturalnych antyoksydantów z grupy tokoferoli. Wartość ta jest nawet 5-krotnie wyższa niż w poekstrakcyjnej śrucie rzepakowej. Dodanie do dawki produktu o wysokiej zawartości witaminy E stwarza możliwość złagodzenia stresu oksydacyjnego. Jej niedobór może mieć niekorzystny wpływ na rozród, dlatego utrzymywanie jej właściwego poziomu jest szczególnie ważne w okresie okołoporodowym. Stres oksydacyjny wywiera także zasadniczy wpływ na występowanie mastitis. Konsekwencją częstych stanów zapalnych wymienia jest nieodwracalne uszkodzenie jego części gruczołowej, które powoduje eliminację krowy ze stada.
Występowanie mastitis naraża producentów na koszty weterynaryjne oraz straty mleka przy jednoczesnym spadku jego jakości, co objawia się podwyższoną ilością komórek somatycznych w mleku (LKS). Zły stan wymienia powoduje, że krowy z subkliniczną formą mastitis produkują mleko, w którym następuje wzrost aktywności lipaz, proteaz, oksydaz oraz plazminogenu. Procesy utleniana zachodzące w mleku wpływają na jego smak, a nawet obniżają jego wartość odżywczą (inaktywacja składników biologicznie czynnych). Dodatkowo odpowiednia suplementacja witaminy E w okresie zasuszenia stwarza możliwość ograniczenia ryzyka zatrzymania błon płodowych.