WALORY ODŻYWCZE

Spośród czynników żywieniowych podstawowe znaczenie dla prawidłowego rozrodu krów ma pokrycie zapotrzebowania na energię, poziom i rodzaj białka w dawce pokarmowej oraz udział składników mineralnych i witamin. Energia netto laktacji EXTRAMIN-u wynosi 8,3 MJ/kg (NEL). W żywieniu przeżuwaczy ważny jest poziom ochrony przed rozkładem w żwaczu masy organicznej i strawność jelitowa części białka, która nie uległa rozkładowi w żwaczu. Strawność części białka frakcji B2 dla Extraminu (białko częściowo trawione jelitowo) to aż 65%. Dzięki ekstruzji całkowita strawność białka ogólnego w Extraminie wynosi blisko 93%. Zwiększenie przyswajalności białka może pozytywnie wpłynąć na dzienną produkcję mleka. Dodatkowo, gdy krowy lepiej je przyswajają, spada produkcja metanu, tym samym maleje emisja azotu do środowiska.

Ekstrudowany makuch rzepakowy jest cennym źródłem metioniny – aminokwasu siarkowego, którego brakuje w alternatywnych komponentach paszowych. Metionina to nie tylko aminokwas niezbędny do syntezy białek mleka, jest również potrzebny do utrzymania prawidłowego bilansu energii, a także do właściwego funkcjonowania wątroby (zapobieganie stłuszczeniom wątroby).

Dzięki komponentowi Extramin możemy wpłynąć na skład kwasów tłuszczowych mleka i mięsa. Produkt zawiera 8,5-9,5% tłuszczu, który jest źródłem łatwo dostępnej energii. Wyróżnia się zawartością bardzo cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie linolowego Omega-6 i linolenowego Omega-3, które występują w pożądanym stosunku 2 : 1.

Kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 to niezbędne elementy w procesie prawidłowego rozrodu krów mlecznych. Składniki te odgrywają zasadniczą rolę w trakcie dojrzewania komórek jajowych, a także wpływają na funkcje macicy i jajników. NNKT wpływają m.in. na poprawę płodności krów, podwyższając parametry mleka – zwiększając w nim udział tłuszczu, białka,a także podnosząc poziom kazeiny.