Nasze technologie są oparte na właściwym doborze nasion i fizykalnych parametrów obróbki baryczno-termicznej, której celem jest zwiększenie wartości pokarmowej makuchu rzepakowego. Proces ekstruzji pozwala obniżyć zawartość składników antyodżywczych takich jak glukozynolany, a także zwiększyć strawność węglowodanów strukturalnych i skrobi.
Związki antyodżywcze to składniki naturalnie występujące w roślinach, które obniżają strawność pokarmową u zwierząt. Podczas ekstruzji następuje dezaktywacja związków antyżywieniowych, przez co ekstrudowany makuch rzepakowy jest łatwiej trawiony, a substancje odżywcze lepiej wchłaniane. Jednocześnie wykorzystywana siła ścierania powoduje rozerwanie włókien oraz rozerwanie ścianek komórek tłuszczowych, co pozwala zwiększyć strawność i wartość energetyczną ekstrudowanych materiałów. Wykorzystanie procesów fizykalnych jest pracochłonne, jednak przynosi wymierne korzyści.
Nasze technologie są oparte na właściwym doborze nasion i fizykalnych parametrów obróbki baryczno-termicznej, której celem jest zwiększenie wartości pokarmowej makuchu rzepakowego. Proces ekstruzji pozwala obniżyć zawartość składników antyodżywczych takich jak glukozynolany, a także zwiększyć strawność węglowodanów strukturalnych i skrobi.